Monday, April 23, 2018

Στο πρώτο φεστιβάλ ανάδειξης τοπικών προϊόντων, τουρισμού κι επιχειρηματικότητας το ΙΕΚ ΑΚΜΗ



Το πρώτο φεστιβάλ ανάδειξης κρητικής κουζίνας, τοπικών προϊόντων και τοπικής παραγωγής “We Do Local Festival” που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Candia Maris, στήριξε έμπρακτα το ΙΕΚ ΑΚΜΗ.
Στο φεστιβάλ συμμετείχαν αρκετοί τοπικοί παραγωγοί,  πιστοποιημένοι με το σήμα “We do local”. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν εξειδικευμένα σεμινάρια, ανοιχτά για το κοινό, αλλά και δράσεις για παιδιά. Οι σπουδαστές των τμημάτων Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής του ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο Ηράκλειο ανέλαβαν τη δημιουργία μπουφέ, ο οποίος διέθετε πιάτα κρητικής κουζίνας, για τη παρασκευή των οποίων χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά και μόνο προϊόντα από τοπικούς παραγωγούς, που συμμετείχαν στο φεστιβάλ. 
Ο Ανδρέας Μεταξάς, πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος των “Maris Hotels” και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Τοπική Παραγωγή και Φιλοξενία Α.Ε. – “We do local”, μίλησε στο blog του ΙΕΚ ΑΚΜΗ και αναφέρθηκε στο πώς προέκυψε η συνεργασία, λέγοντας χαρακτηριστικά:  «Προσωπικά μου άρεσε πολύ η ιδέα της συνεργασίας με το ΙΕΚ ΑΚΜΗ, καθώς μέσω της εκπαίδευσης “χτίζεται” το μέλλον. Η φιλοσοφία του “We do local” ταιριάζει με αυτή του ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Επίσης η ιδέα της συνεργασίας μας με το ΙΕΚ ΑΚΜΗ είναι ότι κι εμείς επενδύουμε στο μέλλον, στα παιδιά. Τα παιδιά, που θα δραστηριοποιηθούν στον τομέα του Τουρισμού, θα γνωρίσουν την φιλοσοφία του “We do local” και θα γίνουν πρεσβευτές του στο μέλλον στον χώρο εργασίας τους».
Επιπλέον έκανε λόγο και για το φεστιβάλ, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι: «Το “We do local” είναι ένα τοπικό πρότυπο, το οποίο φιλοδοξούμε να γίνει διεθνές στο μέλλον, που εξυμνεί την τοπικότητα. Στόχος του φεστιβάλ είναι η προώθηση των κρητικών προϊόντων και να γίνουν αυτά γνωστά στους επιχειρηματίες, στους ξενοδόχους αλλά και γενικά στον κόσμο του Ηρακλείου. Η δράση αυτή συμβάλλει και στην “αφύπνιση” κυρίως του  πρωτογενούς αλλά και του δευτερογενούς τομέα. Είναι σημαντικό για έναν παραγωγό να προβάλλει το προϊόν του και να γνωρίζει σε ποιον απευθύνεται».
Ο Διευθυντής του ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο Ηράκλειο, κ. Λυκομήτρος, σε δηλώσεις του, τόνισε: «Διοργανώνουμε μαζί με το “We do local” την εκδήλωση αυτή. Το “We do local” είναι ένας φορέας πιστοποίησης των τοπικών παραγωγών και των προϊόντων τους, τα οποία διατίθενται σε ξενοδοχεία και κρουαζιερόπλοια. Εμείς, ως φορέας εκπαίδευσης, στοχεύουμε να αναδείξουμε τη λογική του “We do local”, να δείξουμε σε θεωρητικό, εκπαιδευτικό σκέλος ποιο είναι το νόημα και η αξία της χρήσης των τοπικών προϊόντων και της στήριξης της τοπικής παραγωγής στην ελληνική οικονομία. Αυτός είναι και ο λόγος διεξαγωγής τριών πολύ στοχευμένων σεμιναρίων. Το ένα αφορά την αειφόρο ανάπτυξη και την εταιρική κοινωνική ευθύνη, το άλλο τα social media και πως, μέσω της χρήσης αυτών, μπορούμε να προωθήσουμε ένα ξενοδοχείο ή μια επιχείρηση και το τρίτο αφορά τον συνδυασμό κρασιού και φαγητού, κάτι που αφορά άμεσα τα ξενοδοχεία και τα κρουαζιερόπλοια. Αυτό που θέλουμε να δείξουμε είναι ότι στα πάντα υπάρχει μια “ομπρέλα” που λέγεται εκπαίδευση. Η εκπαίδευση πρέπει να διέπει τα πάντα στην ζωή μας».
Στο blog του ΙΕΚ ΑΚΜΗ μίλησαν και τοπικοί παραγωγοί, που συμμετείχαν στο φεστιβάλ. Η κ. Μαρία Μανουρά, εκπρόσωπος της εταιρείας «Κρητών Άρτος» ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα και σημαντική προσπάθεια και είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι ξενοδόχοι έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα. Μέσα από την τοποθέτηση των προϊόντων μας στα ξενοδοχεία, οι τουρίστες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ποιότητα των προϊόντων της Κρήτης».
Η εκπρόσωπος της εταιρείας αναψυκτικών «ΦΗΜΗ», κ. Στέλλα Περτσελάκη, δήλωσε σχετικά με το φεστιβάλ: «Πρόκειται για μια αρκετά καλή προσπάθεια, γιατί έχουμε την δυνατότητα να δείξουμε τα προϊόντα μας. Είναι σημαντικό οι τουρίστες που έρχονται στα ξενοδοχεία να απολαμβάνουν κάτι παραδοσιακό».
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας αλλαντικών «Κασσάκη», κ. Μανόλης Κασσάκης τόνισε ότι «το “We do local” είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τον κ. Μεταξά και αφορά την προώθηση των κρητικών προϊόντων και των τοπικών επιχειρήσεων στα ξενοδοχεία με σκοπό ο κόσμος που έρχεται από το εξωτερικό αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας, να γνωρίσει τα κρητικά προϊόντα και να βοηθηθεί μέσα από αυτό η κρητική οικονομία».
Το “We do local”, είναι το πρώτο ελληνικό δίκτυο πιστοποίησης επιχειρήσεων, με στόχο την στήριξη της τοπικής παραγωγής και οικονομίας, την ανάδειξη της φιλοξενίας κάθε τόπου, την παροχή υπηρεσιών, οι οποίες προβάλλουν τον τοπικό πολιτισμό και γαστρονομία και λειτουργεί με σεβασμό στο περιβάλλον και στα ήθη και έθιμα κάθε τόπου. Το “We do local” καλύπτει την ανάγκη για επιστροφή στις ρίζες και καλύτερη ποιότητα ζωής.
Μια επιχείρηση που πιστοποιείται καλύπτει την ανάγκη της να προσφέρει ένα προϊόν διαφορετικό, με ουσία, και ποιότητα, καθώς επίσης και να στηρίξει την οικονομία και τους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας.
 Όσο για τον επισκέπτη, που επισκέπτεται μια πιστοποιημένη επιχείρηση, έχει την ευκαιρία  να δοκιμάσει ένα προϊόν που θα του προσφέρει την πραγματική εμπειρία του τόπου, τον οποίο επισκέπτεται, των ανθρώπων του και των πρώτων υλών που παράγει.

Μένια Σιδεράκη (φοιτήτρια Αθλητικής Δημοσιογραφίας ΙΕΚ ΑΚΜΗ Ηρακλείου Κρήτης)