Tuesday, April 10, 2018

Η ομάδα Α.Σ.Κ.Α στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ



Το απόγευμα της Τετάρτης 28/3 πραγματοποιήθηκε ένα πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο, αναφερόμενο κυρίως στο τμήμα φυσικοθεραπείας και εργοθεραπείας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ με στόχο να γίνει μια συζήτηση με την ομάδα του Α.Σ.Κ.Α Ηρακλείου.


Ο Α.Σ.Κ.Α είναι η πρώτη ομάδα μπάσκετ με αμαξίδιο που εδρεύει στο Ηράκλειο και παίρνει μέρος στο 21ο πανελλήνιο πρωτάθλημα που διοργανώνεται απ’ την Ομοσπονδία Σωματείων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο (ΟΣΕΚΑ). Η ομάδα ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 και από πέρυσι συμμετέχει στο πρωτάθλημα, σημειώνοντας αρκετά θετικά αποτελέσματα για την ‘’νεαρότητα’’ της. Οι ‘’ιθύνοντες’’ του Α.Σ.Κ.Α επίσης πραγματοποιούν αρκετά συχνά πολλές εκδηλώσεις, παίζοντας μπάσκετ σε σχολεία και σε δημόσιους χώρους προσπαθώντας να ενημερώσουν κατάλληλα τον κόσμο και να καταπολεμήσουν κάθε είδος στερεότυπου και προκαταλήψεων γύρω απ’ την αναπηρία.
Σε μια κατάμεστη λοιπόν αίθουσα στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ πολλοί φοιτητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα βασικά στελέχη της ομάδας, να επικοινωνήσουν μαζί τους και να ανταλλάξουν απόψεις πάνω σε θέματα που αφορούν το σώμα μας. Οι παίκτες της ομάδας μίλησαν για την δική τους εμπειρία και κυρίως για το πώς αντιμετώπισαν τα προβλήματα τους, τονίζοντας ότι χωρίς τους φυσικοθεραπευτές  σήμερα δεν θα μπορούσαν να βρίσκονται εδώ. Υποστήριξαν ότι η Φυσικοθεραπεία και η Εργοθεραπεία  είναι λειτουργήματα προσπαθώντας να πείσουν τους φοιτητές πως ότι και αν συμβεί θα πρέπει να παλέψουν γι’ αυτό το επάγγελμα καθώς είναι απαραίτητοι σε πάρα πολύ κόσμο στην σημερινή εποχή.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης κλήθηκαν οι δύο αρχηγοί της ομάδας καθώς και η αντιπρόεδρος αυτής, να πουν λίγα πράγματα για το σεμινάριο, το επίπεδο της χώρας όσων αφορά τους ΑΜΕΑ και για την προσπάθεια που γίνεται στην νέα αυτή ομάδα.
Συγκεκριμένα, ο Μανώλης Στυλιανάκης που είναι ο αρχηγός της ομάδας δήλωσε ότι: "Τέτοιου είδους κινήσεις του να μαθαίνουμε και εμείς καλύτερα εσάς και εσείς καλύτερα εμάς είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση και θα πρέπει να συνεχιστεί να υπάρχει αυτή η αμφίδρομη διαδραστική σχέση για να μπορέσουμε όλοι μαζί να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα".
Εν συνεχεία ρωτήθηκε για το πώς εκλαμβάνει η κοινωνία την δράση αυτών των ανθρώπων και ο ίδιος υποστήριξε ότι: "Το πρόβλημα της κοινωνίας όσων αφορά τα άτομα με αναπηρία είναι η έλλειψη ενημέρωσης αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να γίνονται βήματα προόδου μέσα από διακρίσεις αθλητών αλλά και απ’ την ενημέρωση που παρέχει το διαδίκτυο. Αν και είμαστε ακόμη λίγο πίσω, μπορούμε να φτάσουμε στο ιδανικό με λίγη ακόμη ενημέρωση. Ο κόσμος γενικά δεν είναι κακός απλά χρειάζεται ενημέρωση".


Ο υπαρχηγός της ομάδας όπως χαρακτηρίστηκε απ’ τους υπόλοιπους συμπαίκτες του, ο Παναγιώτης Χριστόφορος τόνισε με την σειρά του: "Το σεμινάριο κατά τη γνώμη μου είναι πάρα πολύ καλό, κατά τη γνώμη μου, βοηθά πάρα πολύ ειδικά τα άτομα που επαγγελματικά έχουν τριβή με το αντικείμενο μας. Αυτά τα σεμινάρια θα πρέπει να γίνονται πιο συχνά γιατί με τον καιρό δημιουργούνται απορίες στους μαθητές όσο προχωράει η γνώση στο επίπεδο της δουλειάς τους. Κάποιες απορίες μπορεί να λυθούν απ’ τα βιβλία αλλά κάποιες άλλες όχι. Τα άτομα που έχουν αναπηρία μπορούν να τους λύσουν αυτές τις απορίες. Τα παιδιά που θα ακολουθήσουν αυτόν το κλάδο θα πρέπει να έχουν τα μάτια τους και τα αυτιά τους ανοιχτά γιατί και μετά να στηρίζονται στα βιβλία και στο θεωρητικό επίπεδο. Πρέπει να αποκτήσουν μια επαφή με τον ασθενή να τον αφουγκραστούνε και μετά να κάνουν focus στην περίπτωση του κάθε ενός αφού καμία περίπτωση δεν είναι ταυτόσημη. Το επίπεδο της χώρας βελτιώνεται λίγο και κυρίως σε τουριστικούς προορισμούς για οικονομικούς λόγους και αυτό είναι το δυσάρεστο της υπόθεσης".

 


Τέλος ο λόγος δόθηκε στην Έφη Πασπαλάκη η οποία είναι η αντιπρόεδρος της ομάδας, η οποία μίλησε με λίγα λόγια για την ομάδα, δίνοντας και μερικές συμβουλές για την ζωή: "Εγώ από πολύ μικρή έπαιζα μπάσκετ και μετά το ατύχημα μου με προσέγγισε ο αρχηγός της ομάδας ο οποίος ασχολιόταν με το άθλημα και μου ζήτησε να προσπαθήσω να τους μιλήσω για την κίνηση που θέλαμε να κάνουμε. Έτσι αρχίσαμε σιγά σιγά να μαζευόμαστε και χτίστηκε η  ομάδα. Γίνεται μια πολύ σωστή δουλεία, οργανωμένη και σίγουρα με τον καιρό στοχεύουμε στο κάτι παραπάνω καθώς η βελτίωση υπάρχει. Η ζωή πρέπει να ξέρουμε ότι είναι απρόβλεπτη και ότι και αν συμβεί θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με αξιοπρέπεια χωρίς μιζέρια. Σαφώς οι δυσκολίες είναι πολλές αλλά όταν υπάρχει πίστη και θέληση όλα είναι δυνατά".


Ρεπορτάζ: Γιώργος Παπαγιαννάκης ( Φοιτητής Αθλητικής δημοσιογραφίας ΙΕΚ ΑΚΜΗ Κρήτης)