Thursday, March 8, 2018

Θ. Ρήγας: "Επιμονή και υπομονή το κλειδί της επιτυχίας"


Ο διακεκριμένος σεφ Θέμος Ρήγας ανοίγει την καρδιά του στο blog του ΙΕΚ ΑΚΜΗ και ξεδιπλώνει τις άγνωστες πτυχές του επαγγέλματος που τον έφεραν στο δρόμο της επιτυχίας.
Ο ίδιος κατέχει το δικό του μαγαζί στο Ηράκλειο, στο οποίο απασχολεί φοιτητές από το ΙΕΚ ΑΚΜΗ Ηρακλείου, εκεί όπου παράλληλα διδάσκει. Ο κόσμος τον παρακολουθεί από το κανάλι της KΡΗΤΗ TV στην εκπομπή «ΚΑΛΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ», εκεί όπου  έχει την δική του στήλη μαγειρικής και κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα. Να μαγεύει με τις δημιουργίες του.
Είναι γεννημένος στην Αθήνα όπου έζησε και δούλεψε μέχρι να έρθει το 2009 στην Κρήτη. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει δουλέψει με επιτυχία στο εξωτερικό σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια.Οι συμβουλές του προς τους νέους μάγειρες σίγουρα κεντρίζουν το ενδιαφέρον, ενώ όπως τονίζει η επιμονή και η υπομονή, σε συνδυασμό με το ταλέντο και το μεράκι θα φέρουν την επιτυχία.
Εμείς τον επισκεφτήκαμε στο νέο του μαγαζί και μας άνοιξε την... καρδιά του σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης. Απολαύστε τον...
Πώς ξεκίνησε το πάθος με την μαγειρική;
"Έτυχε να δουλέψω σε ένα πολύ καλό εστιατόριο στην Αθήνα και είδα ότι αυτή η δουλειά μου άρεσε. Στην μαγειρική αλλά και στην ζαχαροπλαστική παίρνεις μια πρώτη ύλη και πρέπει να την μεταλλάξεις. Πρέπει αυτό το οποίο θα φτιάξεις να είναι και νόστιμο, αλλά και ωραίο εμφανισιακά".

Εάν δεν ακολουθούσες αυτό το επάγγελμα, τι θα ήθελες να κάνεις στην ζωή σου;
"Αυτό αποτελεί μεγάλη σκέψη. Θα διάλεγα ένα επάγγελμα το οποίο ασχολείται με τα κοινωνικά. Να μπορείς να έρθεις σε επαφή με τον κόσμο".
Το αγαπημένο σου γλυκό;
"Κατά την άποψη μου ένας ζαχαροπλάστης και ένας μάγειρας δεν επιτρέπεται να επιλέγει αγαπημένο γλυκό-φαγητό. Πρέπει να μάθει να τα κάνει όλα. Στον συγκεκριμένο επαγγελματία πρέπει να αρέσουν τα πάντα. Αυτό είναι ένα ερώτημα που μπορεί να δώσει απάντηση κάποιος που δεν είναι επαγγελματίας  και μαγειρεύει για χόμπι".
Έχει υπάρξει ποτέ πελάτης που να σε νευριάσει;
"Άπειρες φορές. Είναι και αυτό μέσα στο παιχνίδι. Με την εμπειρία που έχεις, μαθαίνεις τι αρέσει στον πολύ κόσμο και μπορείς να δουλέψεις πάνω σε αυτό".
Πως σου αρέσει να ξοδεύεις τον ελεύθερο σου χρόνο;
"Μου αρέσει πολύ ο αθλητισμός. Είναι κάτι στο οποίο αρέσκομαι να κάνω όταν βρίσκω χρόνο. Παλιότερα είχα συμμετάσχει και σε μαραθώνιο".
Αν σου δινόταν η ευκαιρία να δειπνήσεις με ένα σεφ, ποιον θα επέλεγες;
"Θαυμάζω πολύ ένα ζαχαροπλάστη ο οποίος ονομάζεται Zin Marsall. Έχει ένα ζαχαροπλαστείο στο Παρίσι και μου αρέσει ο τρόπος που δουλεύει και δημιουργεί. Θα ήθελα πολύ να εργαστώ αλλά και να δειπνήσω μαζί του".
Από που έχει προκύψει η μόδα με τους μάγειρες να έχουν πολλά τατουάζ;
"Κοίτα, σε πολλούς αρέσει να βάζουν πινελιές στο σώμα τους. Το τατουάζ φυσικά θέλει και λεφτά προκειμένου να κάνεις κάτι όμορφο. Επίσης είναι κάτι που στην δουλειά μου πουλάει. Εάν έχεις ένα γυμνασμένο σώμα, είσαι όμορφος και έχεις και τατουάζ τότε η εμφάνιση σου σίγουρα δε θα περάσει  απαρατήρητη".
Τι συμβουλές θα έδινες σε κάποιον που θα θελήσει να ασχοληθεί νε την μαγειρική;
"Καλή δύναμη. Έχει διαλέξει ένα αρκετά δύσκολο επάγγελμα. Ο καθένας μπορεί να γίνει μάγειρας και ζαχαροπλάστης. Σκέψου να συνυπάρχουν σε ένα χώρο άτομα με τελείως διαφορετικούς χαρακτήρες μεταξύ τους. Σε αυτόν τον κλάδο θα συναντήσεις κάθε καρυδιάς καρύδι. Εσύ πρέπει να καταφέρεις να συνυπάρξεις μαζί τους. Επίσης πρέπει να είσαι καθαρός, πρέπει να είσαι γρήγορος, εύστροφος.
Είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο επάγγελμα, αλλά αυτό το κάνει και τόσο όμορφο. Και εάν κάποιος θελήσει να γίνει από μάγειρας σεφ, τότε πρέπει να δουλέψει πάρα πολύ. Πρέπει να κάτσει δίπλα από ένα μεγάλο μάστορα για πολλά χρόνια και να πάρει στοιχεία του. Πρώτα πρέπει να μάθει να δουλεύει τα χέρια του και στην συνέχεια να ανοίξει τα φτερά του. Και κάτι πολύ σημαντικό. Στην συγκεκριμένη δουλειά δεν υπάρχει τύχη. Αυτό που εννοώ είναι ότι θα είσαι τυχερός να βρεις μια καλή δουλειά, αλλά για να μείνεις πρέπει να δουλέψεις σκληρά".
Eχουν διαφορά οι ζαχαροπλάστες μεταξύ τους;
"Φυσικά. Υπάρχουν οι ζαχαροπλάστες του catering, οι ζαχαροπλάστες του ξενοδοχείου και οι  ζαχαροπλάστες του εστιατορίου. Και στα τρία υπάρχει το κοινό στοιχείο, δηλaδή ασχολείσαι με αυγά, ζάχαρη και αλεύρι αλλά δεν έχει καμία σχέση τα γλύκα που φτιάχνεις και ο τρόπος που τα φτιάχνεις".
Στο μαγαζί σου όλα τα άτομα που δουλεύουν είναι απόφοιτοι από την σχολή του ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Πως αισθάνεσαι γι' αυτό;
"Είμαι πολύ περήφανος .Φυσικά επιλέγω ποιους θα πάρω, όπως τους το λέω και στην σχολή. Εδώ τους μαθαίνω εκτός από ζαχαροπλαστική και άλλα πράγματα. Αρχικά πώς να είναι σωστοί άνθρωποι. Τους διδάσκω πώς να συνυπάρχουν με πολύ κόσμο, πώς να μιλάνε όμορφα, να είναι ευγενικοί. Και όταν βλέπω όλα αυτά να γίνονται πράξη τότε είμαι πολύ περήφανος. Βέβαια τους λέω ότι αυτό για μένα δεν είναι καλό καθώς σε λίγα χρόνια θα είμαστε ανταγωνιστές".

Όλη αυτή η κατάσταση σε αγχώνει;
"Φυσικά και με αγχώνει. Εάν ένα παιδί που έχω μαζί μου 2 χρόνια, πάει σε άλλο μαγαζί για να δουλέψει ο άλλος θα έχει απαιτήσεις. Και εάν ανταπεξέλθει, τότε θα μου κάνουν καλύτερη διαφήμιση. Διότι εγώ λειτούργησα σαν δάσκαλος για το παιδί. Επίσης βασικό είναι να μην καβαλάμε το καλάμι γιατί το καλάμι σπάει".
Σου έχει τύχει τέτοια περίπτωση;
"Ευτυχώς όχι. Γιατί ξέρω ποιους θα πάρω. Το γλυκό φαίνεται στον πάγκο. Δεν μπορείς να κοροϊδέψεις τον κόσμο".
Έχεις στο μυαλό σου κάποιον στόχο που να θέλεις να υλοποιήσεις;
"Ναι, αλλά είμαστε σε λάθος χώρα. Είμαστε από τις πιο αδύναμες(οικονομικά)χώρες στην Ευρώπη. Υπάρχει διαφορετική φιλοσοφία στην Ελλάδα με το εξωτερικό".


Γυρνώντας πίσω τον χρόνο θα ήθελες να αλλάξεις κάτι;
"Θα είχα φύγει στο εξωτερικό. Είχα δουλέψει για λίγο καιρό στην Γαλλία και θα ήθελα να παρέμενα εκεί. Τώρα που έχω την οικογένεια μου φυσικά και δεν θα το έκανα. Δεν το συζητάω καν".
Ποια η γνώμη σου για τις εκπομπές μαγειρικής;
"Έχουν κάνει την δουλειά μας διάσημη. Αρχικά ξεκίνησε ο Μαμαλάκης και μετά έγιναν και άλλες εκπομπές".
Το ακριβό πάει να πει πως είναι και καλύτερο;
"Συνήθως ναι. Αλλά όχι πάντα. Όταν ο πελάτης σε ρωτήσει γιατί το συγκεκριμένο γλυκό κοστίζει τόσο. Εγώ οφείλω να του δώσω μια απάντηση. Για παράδειγμα τα δικά μου γλυκά είναι γλυκά ημέρας. Επίσης δουλεύω με τις πιο ακριβές σοκολάτες. Όλα αυτά είναι λεπτομέρειες οι οποίες αυτομάτως ανεβάζουν την τιμή".
Έχεις κάποιο είδωλο-πρότυπο;
"Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι μάγειρες  και ζαχαροπλάστες. Ο δάσκαλος μου είναι ο Δημήτρης Χρονόπουλος. Και μάλιστα ο συγκεκριμένος είναι ο δάσκαλος των περισσοτέρων. Υπάρχουν πολλοί καλοί σεφ και ζαχαροπλάστες που δεν είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό καθώς δεν  έχουν πουλήσει καλά τον εαυτό τους. Είμαι διάσημος δεν σημαίνει είμαι και καλός μάγειρας. Σίγουρα ο δημοφιλής είναι καλός μάγειρας, αλλά πουλά και καλά τον εαυτό του".
Κλείνοντας πιο είναι για σένα το κλειδί της επιτυχίας;
"Επιμονή και υπομονή. Και επίσης χρειάζεται και ευφυΐα. Να στροφάρει το μυαλό. Ανάλογα το πόσο ευφυής είσαι, θα ανεβείς επίπεδο. Δηλαδή  θα εξελίξεις αυτό που κάνεις".

Επιμέλεια Μάνος Φουστανάκης
Φωτογραφίες Mιχάλης Βαράκλας