Thursday, February 8, 2018

Γ. Σαχίνης: «Στη δημοσιογραφία κάθε μέρα είναι διαφορετική»


O Γιώργος Σαχίνης μετρά 30 χρόνια στη δημοσιογραφία, είναι αυτό που δείχνει ένας άνθρωπος σοβαρός και αξιοπρεπής, επαγγελματίας στην δουλειά του. Μυστικό της επιτυχίας του η καλή χημεία που έχει με τον κόσμο και με τους καλεσμένους του για αυτό ανήκει και τόσα χρόνια στον χώρο της τηλεόρασης.
Η εκπομπή του «Αντιθέσεις» μεταδίδεται 22 χρόνια από την συχνότητα της ΚΡΗΤΗ TV,  πάντα με την ίδια επιτυχία όπως και τότε έτσι και τώρα μας δίνει ραντεβού κάθε Παρασκευή στις 22.00!

Πως προέκυψε η δημοσιογραφία στη ζωής σας. Θέλατε από μικρός να ακολουθήσετε τη δημοσιογραφία;
«Ξεκίνησα το 1988 σπουδάζοντας στη Χίο, από ένα παιδικό παραμύθι της ομάδας φοιτητών σε ένα ραδιόφωνο της Χίου, μετά ξαναγραφώ το παραμύθι  έτσι άρχισε να μ’ αρέσει το ραδιόφωνο και οι ειδήσεις του και κάπως έτσι ξεκίνησα».
Ραδιόφωνο ή τηλεόραση;
«Ραδιόφωνο ασυζητητί είναι μαγεία. Σχηματίζεις εικόνες πρόσωπα και είσαι πιο ελεύθερος στις κινήσεις. Η τηλεόραση όμως είναι πιο μαζικό…».

-Σου δίνει και μια έκθεση και είναι πιο προσιτό μέσω θεωρώ…
-Πιο άμεσο έχεις δίκιο».
Σαν δημοσιογράφος βρίσκεστε πολλές ώρες στο γραφείο σας. Προσωπικό χρόνο έχετε καθόλου;
«Ελάχιστο. Μόνο τα Σαββατοκύριακα και όταν λεμέ ελεύθερο χρόνο εννοούμε κάποιες ώρες του Σ/Κ. Αυτό είναι το τίμημα αυτής της δουλειάς όμως. Το ξέρουν όλοι».
Οι κόρες σας, σας κάνουν παράπονα;
«Πάρα πολλά. Όταν με βλέπουνε!».
Αν σας έλεγαν ότι θέλουν να γίνουν και αυτές δημοσιογράφοι τι θα τους λέγατε; Θα θέλατε;
« Όχι. Όχι μόνο για το ωράριο αλλά και τις συνθήκες που έχουν μεταβληθεί και είναι εξαιρετικά δύσκολο πλέον και επαγγελματικά και οικονομικά είναι από τους κλάδους που πλήττει η ανεργία στα 8 χρονιά κρίσης μαζικά».
Το καλό είναι ότι δεν μπορούν να πάνε χειρότερα τα πράγματα. Οπότε θα πάνε προς το καλό ή θα μείνουν στάσιμα;
«Νομίζω ότι οι επόμενες γενιές θα είναι προς το καλύτερο γιατί πιάσαμε πάτο στον χώρο, αρά για τις επόμενες γενιές επειδή είναι πιο καταρτισμένες νομίζω ότι είναι ένα μέλλον δύσκολο μεν, αλλά θα αλλάξει η φορά των πραγμάτων τα επόμενα 3 χρονιά».
Μπορείτε να μας πείτε ποιο είναι το δυσκολότερο ρεπορτάζ που έχετε κάνει ποτέ;
«Χμ… Οι μικρές ανθρώπινες ιστορίες είναι πολύ πιο δύσκολες από τα πομπώδη θέματα, γιατί  μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και ψυχές και δεν είναι το ίδιο εντυπωσιακές και ταυτόχρονα πρέπει να βγάλεις και τη “μάσκα” του κλισέ όταν πρόκειται για τροχαία ατυχήματα για παράδειγμα όταν πρόκειται για πολωτικό ρεπορτάζ ομοίως. Όταν πρόκειται όμως για ζητήματα της καθημερινότητας των ανθρώπων πρέπει να αποβάλλεις φράσεις κλισέ και να αναδείξεις ποιο είναι το μείζον   στο πρόβλημα μιας οικογένειας ή μιας ομάδας ανθρώπων».
Τι είναι αυτό που δεν παρουσιάζατε ποτέ; Που είστε κάθετος για το συγκεκριμένο θέμα.
«Το κάνω ήδη και στη εκπομπή που έχω στη τηλεόραση αλλά και σε αυτή του ραδιοφώνου δεν χρησιμοποιώ φασιστικές απόψεις, είναι θέση αρχής. Δεν είμαι από αυτούς που υποστηρίζουν ότι στη δημοκρατία όλα τα λουλούδια πρέπει να ανθίσουν. Οι φασιστικές αντιλήψεις κατά τη γνώμη μου εκ φεύγουν της δημοκρατίας και δεν υπάρχει λόγος να κάνεις διάλογο μαζί τους».
Είστε 27 χρονιά στο κανάλι της ΚΡΗΤΗ TV.  Σας έχει γίνει ποτέ πρόταση από άλλο κανάλι;
«Ναι αλλά είχα επιλέξει να μείνω στο Ηράκλειο και αυτό απαντούσε σε όλα, έπειτα στη ζωή υπάρχουν και άλλες καταστάσεις όπως είναι η οικογένεια, τα παιδιά που περιορίζουν κάποιες κινήσεις σου.»
 Μετά από τόσα χρόνια, φαντάζομαι ότι και την ΚΡΗΤΗ TV τη θεωρείτε οικογένεια;
«(Γέλια) Ε ναι, στην ουσία δεν ξέρω αν είναι το πρώτο η το δεύτερο σπίτι».
Αν έπρεπε να δώσετε μια συμβουλή στα νέα παιδιά που αποφάσισαν  να ακολουθήσουν το χώρο της δημοσιογραφίας ποια θα ήταν αυτή;
«Να είναι ο εαυτός τους, να αγαπούν αυτό που κάνουν γιατί έχει σημασία. Το μόνο καλό σε αυτή τη δουλειά γιατί δουλειά είναι δεν είναι λειτούργημα, είναι ότι δεν πλήττεις ποτέ, κάθε μέρα είναι διαφορετική και να ξεκαθαρίσουν πολύ γρήγορα ότι δεν υπάρχει αντικειμενική ενημέρωση, καθώς γίνεται από το δικό μας υποκειμενικό μάτι. Τι υπάρχει όμως; Να είσαι όσο το δυνατόν πιο έντιμος στην προσέγγιση του θέματος σου. Νομίζω ότι αυτό είναι αρκετό. Αν ακούτε εκφράσεις του τύπου… εγώ είμαι αντικειμενικός ή κυνηγώ την αντικειμενικότητα, μάλλον κάτι δεν πάει καλά».
«Η δημοσιογραφία δεν είναι λειτούργημα»
Η δημοσιογραφία δεν είναι λειτούργημα; Σύμφωνα με κάποιους χωρίς εμάς ο κόσμος δεν θα μπορεί να ενημερωθεί και την χαρακτηρίζουν ως λειτούργημα.
«Αυτό είναι αυτό εκπληρούμενη προφητεία δεν το πιστεύω. Δουλειά είναι, μισθωτή, για να βγάλουμε λιγάκι τις παρωπίδες  σε ορισμένες ελάχιστες περιπτώσεις καλά αμειβόμενης περισσότερο κακά αμειβόμενης, η διακριτή της διαφορά είναι ότι ίσως ο συνεκτικός κρίκος γεγονότων  ή προσώπων που έχουν ένα δημόσιο λέγομε την ίδια την κοινωνία, αυτή είναι η διαφορά της. Να μου επιτρέψεις, ίσως σου φανεί  λιγάκι αδόκιμο, πολλές φορές έτσι όπως έχει καταντήσει σήμερα η δημοσιογραφία, δημοσιές κουτσομπόλες είμαστε. Αυτό είμαστε επί της ουσίας και πληρωνόμαστε όχι καλά».
«Στα περιφερειακά μέσα δεν υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες οικονομικά»
Εσείς να φανταστώ είχατε προλάβει τους κάλους μισθούς, τα καλά ωράρια φαντάζομαι.  Δηλαδή είχατε προλάβει και τις καλές εποχές της τηλεόρασης.
«Μιλάς όμως με περιφερειακό μέσο και οι καλές εποχές που περιγράφεις ήταν για ολίγους στα κεντρικά μέσα, στα περιφερειακά μέσα δεν υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες οικονομικά τουλάχιστον, ούτε από άποψη ωραρίου είναι όλοι για όλα και οι μισθοί στη καλύτερη περίοδο ήταν πολύ καλύτερα από ότι είναι τώρα. Δεν έχουν καμία σχέση με τώρα και να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, ότι στην Αθήνα και στις καλές εποχές εγώ πιστεύω ότι 200 άτομα τα οποία καλοπληρώνονταν οι υπόλοιποι απλά είχαν τη δυνατότητα να έχουν 5-6 ασχολίες ώστε να βγάλουν ένα καλό μεροκάματο».
Ήσασταν ο πρώτος που παρουσίασε το δελτίο ειδήσεων του καναλιού. Ποσά χρονιά έχετε να παρουσιάσετε δελτίο ειδήσεων;
«Χμ… 15».
Γιατί σταματήσατε;
«Γιατί νομίζω ότι ο καθένας πρέπει να κάνει κάτι στο οποίο είναι ικανός και ένας άλλος λόγος ήταν ότι άλλαξαν οι συνθήκες, τα δεδομένα και οι απαιτήσεις της δουλείας για αλλά πράγματα και γιατί ήρθε νέο αίμα το οποίο το κάνει πολύ καλυτέρα από εμάς».
Φέτος η εκπομπή σας «οι Αντιθέσεις» κλείνει τα 22 χρονιά παρουσίας στην ΚΡΗΤΗ TV.  Θα θέλατε να κάνετε κάτι άλλο η θα συνεχίσετε με αυτό; Ο συνάδελφος  σας ο Στέλιος Ζερβός είπε ότι κουράστηκε μετά από 20 χρονιά παρουσίασης της εκπομπής «Καλό Μεσημέρι» και ότι θα ήθελε να δοκιμάσει κάτι άλλο. Εσείς θα σταματήσετε ή νομίζετε ότι αυτή η εκπομπή σας εκφράζει απόλυτα...
«Απόλυτα δεν υπάρχει.  Σίγουρα θα ήθελα να αλλάξω το ύφος και το τρόπο παρουσίασης της εκπομπής. Θα ήθελα να προσθέσω μερικά εξωτερικά γυρίσματα. Το κεντρικό καμβά της εκπομπής όχι. Με τίποτα. Νομίζω ότι αυτό πια έχει ταυτιστεί και με εμένα και το κανάλι και φυσικά με τον κόσμο που παρακολουθεί την εκπομπή».

Κλεοπάτρα Μαμουνάκη. 
Σπουδάστρια δημοσιογραφίας στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ Ηρακλείου