Friday, February 2, 2018

Μαθαίνοντας τις… αντιθέσεις στη δημοσιογραφία

Την χαρά και την τιμή να γνωρίσουν έναν από τους πλέον έγκριτους δημοσιογράφους της Κρήτης, τον κ. Γιώργο Σαχίνη είχαν οι σπουδαστές του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Κρήτης.
Ο γνωστός δημοσιογράφος παρευρέθηκε στις εγκαταστάσεις του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Κρήτης στο πλαίσιο σεμιναρίου σχετικό με την συνέντευξη αλλά και το επάγγελμα της δημοσιογραφίας γενικότερα, το οποίο παρακολούθησαν τόσο οι πρωτοετείς, όσο και οι δευτεροετείς σπουδαστές του τμήματος.
Ο κ. Σαχίνης ξεκίνησε μιλώντας για τη μεθοδολογία της συνέντευξης αλλά και της ίδιας της δημοσιογραφίας ως επάγγελμα. Ανέφερε ότι χρειάζονται γενικού περιεχομένου γνώσεις, ανεξάρτητα της κατεύθυνσης του δημοσιογράφου, είτε αυτός ασχολείται με την γενική, είτε με την αθλητική δημοσιογραφία.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Σαχίνης τόνισε ότι ο δημοσιογράφος πρέπει να διαβάζει τα πάντα και στην συνέντευξη ακόμα περισσότερο, πρέπει να γνωρίζει τα πάντα σε σχέση με τον συνεντευξιαζόμενο και την επικαιρότητα συνδεδεμένη με αυτόν.
Υπήρξε αναφορά στις αρχές τις οποίες πρέπει να ακολουθεί ένας δημοσιογράφος, το ότι δεν πρέπει να υπάρχει ατζέντα στις συνεντεύξεις και πάνω από όλα, ο δημοσιογράφος πρέπει να είναι ο εαυτός του στη συνέντευξη. Δηλαδή, σκοπός της συνέντευξης δεν είναι η αυτοπροβολή του δημοσιογράφου αλλά η προβολή του συνεντευξιαζόμενου μέσα από τον δημοσιογράφο.
Αργότερα, ο κ. Σαχίνης απάντησε στα ερωτήματα των σπουδαστών σε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, στην οποία μίλησε για το πόσο σημαντική είναι η συνέπεια που πρέπει να επιδεικνύει ο δημοσιογράφος αλλά και η σταθερότητα, παρά τα λάθη και τις δυσκολίες του επαγγέλματος.
Σε ανάλογη ερώτηση αναφέρθηκε στα συστατικά της είδησης και το πόσο σημαντικά είναι, ενώ τόνισε ότι είναι απαραίτητο ο δημοσιογράφος, είτε αθλητικής είτε γενικής κατεύθυνσης, να έχει γνώσεις ιστορίας και γεωγραφίας.
Έκλεισε αυτή την ευχάριστη συνάντηση, συμβουλεύοντας τους «εκκολαπτόμενους» δημοσιογράφους ότι οι καλύτερες ερωτήσεις σε μια συνέντευξη είναι οι απρόβλεπτες και τους ευχαρίστησε για την παρουσία και την προσοχή τους.

Νίκος Τριγώνης
Σπουδαστής δημοσιογραφίας ΙΕΚ ΑΚΜΗ Κρήτης.
Φωτογραφίες: Μιχάλης Βαράκλας, σπουδαστής φωτογραφίας ΙΕΚ ΑΚΜΗ Κρήτης.