Tuesday, July 4, 2017

‘‘Στο Μύλο’’


Μια νέα παράσταση παρουσίασε η θεατρική ομάδα, του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγίας Βαρβάρας ‘‘Το Κέντρο της Κρήτης’’, το βράδυ της Τετάρτης (28/06). Η παράσταση έχει τίτλο ‘‘Στο Μύλο’’ σε κείμενο κρητικής διαλέκτου της Ρούλας Ορφανουδάκη και σε σκηνοθεσία του Μάνου Ζερβάκη.
Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα ορεινό χωρίο της Κρήτης όπου στο μύλο μια σειρά κωμικοτραγικών επεισοδίων καταλήγουν στην αποκάλυψη ενός μεγάλου καλά κρυμμένου μυστικού.
Παρακολουθούμε πολλούς ρόλους που χαρίζουν άφθονο γέλιο αλλά και συγκίνηση καθώς εξελίσσεται η ιστορία. Μια παράσταση με πολλή αγωνία αλλά και χιούμορ.
Μια ιταλίδα, η αλφαβήτα, το όνειρο της μυλωνού να γίνει ‘‘κυρία προεδρίνα’’, ένα νυχτικό, μια σύνταξη και η μεταμόρφωση της μυλωνούς προκάλεσαν το άφθονο γέλιο των θεατών. Ένας θάνατος όμως και ένας απρόσκλητος επισκέπτης που έφεραν το μυλωνά και μυλωνού σε πολύ δύσκολη θέση κράτησαν την αγωνία του κοινού και τελικά οι ηθοποιοί απέσπασαν το μεγάλο χειροκρότημα του κοινού.
Είχαμε την τύχη να μιλήσουμε με τον σκηνοθέτη της παράστασης, Μάνο Ζερβάκη καθώς και με δυο από τους ηθοποιούς την Άννα Καλαϊτζάκη και τον Θωμά Καζινάκη.
Ποιο είναι το θέμα της αποψινής παράστασης κύριε Ζερβάκη;«Ο τίτλος του αποψινού έργο είναι ‘‘Στο Μύλο’’ εκεί ζει ένα ζευγάρι ο μυλωνάς και η μυλωνού και κρύβουν ένα μεγάλο μυστικό από την κοινωνία του χωριού. Κάποια στιγμή έρχεται στην επιφάνεια μέσα από κωμικοτραγικές συνθήκες. Έχει πολύ γέλιο, ταλαιπωρία, κλάμα αλλά στο τέλος όλοι είναι ευχαριστημένοι».
Είχατε σκηνοθετήσει και τον ‘‘Μπακαλόγατο’’ πριν από λίγα χρόνια.«Ναι είχα σκηνοθετήσει και τον ‘‘Μπακαλόγατο’’ και όχι μόνο και άλλα έργα είχαμε κάνει με την θεατρική ομάδα».
Πώς κρίνετε τους ερασιτέχνες ηθοποιούς της θεατρικής ομάδας;«Υπάρχουν ταλέντα και υπάρχει και καλό φυτώριο τη στιγμή που θα ασχοληθούν και θα υπάρχει κάποιος να τους δείξει το δρόμο».
Άννα σήμερα ποιο ρόλο θα υποδυθείς;«Έχω δυο ρόλους την Ευαγγελία και τη Μερόπη. Η Ευαγγελία είναι μια καθημερινή, τυπική μεσήλικας της εποχής, η οποία είναι προβληματισμένη και στενοχωρημένη γιατί είναι σε ηλικία συνταξιοδότησης και δεν μπορεί να πάρει σύνταξη. Την βλέπουμε σε μια σκηνή, λοιπόν, με τη μυλωνού όπου προσπαθούν να βγάλουν το χαρτί της σύνταξης».
Μίλησε μας σχετικά με το δεύτερο σου ρόλο.«Η Μερόπη είναι η κόρη του μυλωνά και της μυλωνού η οποία είναι φοιτήτρια στην Αθήνα. Θέλει, λοιπόν, να μεταμορφώσει την μητέρα της να την κάνει νέα και πιο μοντέρνα. Τελειώνει τις σπουδές της, όποτε θα γυρίσει στο χωρίο και παράλληλα έχει βρει το γαμπρό οπότε βλέπουμε το μπέρδεμα που δημιουργείται ανάμεσα στον γάμο της Μερόπης και στο μυστικό που έχει η οικογένεια».
Ακούω τους πάντες να μιλούν για το μυστικό. Τι είναι επιτέλους αυτό που θέλουν να κρύψουν ο Στεφανής και η Ζαμπεία;
«Το μυστικό θα αποκαλυφθεί στο τέλος. Είναι τι κερασάκι στην τούρτα».
Θωμά εσύ ποιο ρόλο υποδύεσαι;«Εγώ έχω τρεις ρόλους. Υποδύομαι τον Βρακομανώλη ο οποίος είναι ένας χωριανός που έχει μαλώσει με τον πρόεδρο και τον γραμματικό, όμως χρειάζεται ένα χαρτί για να εγγράψει το παιδί του στο σχολείο και παρακαλεί, λοιπόν, την Ευαγγελία να πει στη μυλωνού να το φτιάξει. Πηγαίνει λοιπόν στη μυλωνού να της φτιάξει το χαρτί όμως εκείνη είναι αγράμματη. Κάνει πολλές μουτζούρες και γεμίζει το χαρτί σφραγίδες και αντί να γράψει το όνομά του παιδιού του γράφει το όνομα του πατέρα του Βρακομανώλη. Γίνεται μια φασαρία ανάμεσα στη μυλωνού και τον Βρακομανώλη όμως εκείνη καταφέρνει να τον ηρεμήσει».
Ποιος είναι ο άλλος σου ρόλος;«Στη συνέχεια παίζω το Χαραλάμπη. Είναι αδερφικοί φίλοι με τον μυλωνά. Έχουμε μια πολύ κωμική σκηνή όταν εμφανίζεται μια κοπέλα κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης του Χαραλάμπη όταν πάει να αλέσει το σιτάρι του το οποίο τελικά δεν αλέθει».
Και ο τρίτος σου ρόλος;«Τρίτος μου ρόλος είναι ο Αριστόδημος το παιδί της οικογένεια ο οποίος είναι φαντάρος. Ο Αριστόδημος είναι υπεύθυνος για τη φασαρία που προκαλείται όταν είναι ο Χαραλάμπης στο σπίτι του μυλωνά».
Καλαϊτζάκη Ειρήνη- Ελένη 
(σπουδάστρια δημοσιογραφίας)