Tuesday, July 25, 2017

Βαρκελώνη 1992




Σαν σήμερα (25/07) το 1992 έγινε η τελετή έναρξης των 25ων Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στη Βαρκελώνη της Ισπανίας. Οι Αγώνες διήρκησαν από τις 25 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου, ενώ εκπροσωπήθηκαν 169 χώρες με 9.634 αθλητές εκ των οποίων 2.707 ήταν γυναίκες.
Μετά από μια έντονη «πολιτικολογία» και άκαρπες υποσχέσεις για τη διοργάνωση προηγούμενων Ολυμπιακών διοργανώσεων (1924,1936), οι 25οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες ανατέθηκαν στη Βαρκελώνη, γενέτειρα του τότε προέδρου της ΔΟΕ Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ.
Η τελετή έναρξης
Κατά την τελετή έναρξης οι χορευτές σχηματίζουν τη διάσημη λέξη, "¡Hola!" (Γεια σας, στα ισπανικά) ενώ στο τέλος της χορογραφίας δημιουργείται το λογότυπο των Αγώνων. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά μουσικοχορευτικά θέματα με κορυφαίο την είσοδο 360 τυμπανιστών μαζί με 300 μουσικούς από την περιοχή της Καταλονίας. Στο κέντρο του σταδίου σχηματίζουν έναν κύκλο όπου στο κέντρο του βρίσκονται χορεύτριες του φλαμένκο. Παράλληλα στην κεντρική σκηνή εμφανίζονται τα πιο γνωστά θέματα ζωγραφικής (Νταλί, Πικάσο) και αρχιτεκτονικής (Γκαουντί) της Ισπανίας, σε κοστούμια του Χοσέ Μαρισκάλ.
Η παρέλαση των 169 χωρών, ξεκινά με την Ελλάδα, με σημαιοφόρο τον Λάμπρο Παπακώστα. Τελευταία εισέρχεται η διοργανώτρια Ισπανία εν μέσω επευφημιών, με σημαιοφόρο τον πρίγκιπα Φίλιππο.
Η ολυμπιακή σημαία εισέρχεται υπό τους ήχους της Ρωμιοσύνης. Ο Μίκης Θεοδωράκης διευθύνει την ορχήστρα και τραγουδά η μέτζο σοπράνο, Αγνή Μπάλτσα. Ο Αλφρέντ Κράους ερμηνεύει τον ολυμπιακό ύμνο. Η κορύφωση της τελετής είναι η είσοδος της ολυμπιακής φλόγας. Τελευταίος λαμπαδηδρόμος, ο μπασκετμπολίστας Έπι, ο οποίος θα ανάψει το βέλος του παραπληγικού τοξοβόλου Αντόνιο Ρεμπόγιο ο όποιος με τη σειρά του εκτοξεύοντας το συμβολικά στο πύργο όπου βρισκόταν η δάδα θα ανάψει την Ολυμπιακή φλόγα και θα σημάνει την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.
Εκτός από το Αφγανιστάν για πρώτη φορά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονακό το 1972 όλες οι χώρες παίρνουν μέρος. Η Νότια Αφρική έγινε δεκτή και πάλι στους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά από 32 χρόνια, λόγω της πολιτικής του απαρτχάιντ. Η Γερμανία συμμετείχε και πάλι ως μία ομάδα μετά την επανένωση του 1990. Με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, οι Βαλτικές Δημοκρατίες (Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία) πήραν μέρος ως ανεξάρτητα κράτη μετά το 1936. Οι υπόλοιπες Σοβιετικές δημοκρατίες αγωνίστηκαν ως Ενωμένη Ομάδα. Με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας η Κροατία, Σλοβενία και Βοσνία- Ερζεγοβίνη πήραν μέρος ως ανεξάρτητες χώρες. Εξαιτίας των κυρώσεων του ΟΗΕ , οι Σερβοι αθλητές αγωνίστηκαν με την Ολυμπιακή σημαία ως ανεξάρτητοι (IOP).
Το μπέιζμπολ έγινε ολυμπιακό άθλημα αφού ήδη είχε υπάρξει έξι φορές ως άθλημα επίδειξης. Η αντιπτέριση (μπάντμιντον) και το τζούντο γυναικών μπήκαν στο ολυμπιακό πρόγραμμα ενώ το κανόε/καγιάκ σλάλομ επανήλθε μετά από 20 χρόνια απουσίας. Επιπλέον προστέθηκαν τα 10 χιλιόμετρα βάδην γυναικών και ένα ιστιοπλοϊκό αγώνισμα γυναικών για πλήρωμα ενός ατόμου. Υπήρχαν 26 αθλήματα και ο συνολικός αριθμός των αγωνισμάτων έφτανε τα 259 με τα διαθέσιμα μετάλλια να είναι 815.
Κορυφαίες αθλητικές στιγμές
Για πρώτη φορά έγιναν δεκτοί στην καλαθοσφαίριση επαγγελματίες αθλητές του ΝΒΑ. Έτσι δημιουργήθηκε η αμερικανική Ντριμ Τιμ με τους Μάικλ Τζόρνταν, Μάτζικ Τζόνσον, Τσαρλς Μπάρκλεϊ και Λάρι Μπερντ, οι οποίοι κέρδισαν το χρυσό μετάλλιο με μεγάλη ευκολία επί της Κροατίας. 
Στην ενόργανη γυμναστική, ο Λευκορώσος Βιτάλι Σέρμπο κέρδισε έξι χρυσά μετάλλια, 4 σε μία μέρα. Στις καταδύσεις, η Φου Μίνγκξια κέρδισε το χρυσό από βατήρα 10μ., όντας 13 χρονών και 345 ημερών. Οι Ρώσοι κολυμβητές, Αλεξάντερ Ποπόφ και Γεβγένι Σάντοβι, κυριάρχησαν στο ελεύθερο κερδίζοντας δύο χρυσά έκαστος (ο Σάντοβι κέρδισε και ένα τρίτο στη σκυταλοδρομία). Η Χάϊκε Ντρέσλερ, κερδίζει το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις μήκος με την επίδοση στα 7.14μ. Η Έβελιν Άσφορντ κέρδισε το 4ο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στη σκυταλοδρομία 4x100 με χρόνο 42.11. Η νεαρή Κριστίνα Εγκέρζεγκι από την Ουγγαρία κέρδισε τρία χρυσά μετάλλια στην κολύμβηση. Ο Λίντφορντ Κρίστι κέρδισε το χρυσό στα 100μ. με χρόνο 9.96 στα 32 του χρόνια. Η Χάϊκε Χένκελ τερμάτησε πρώτη στον τελικό του ύψους με την επίδοση στα 2.02μ.
Η Ελληνική αποστολή
Η Ελληνική αποστολή εκπροσωπήθηκε από 67 αθλητές και αθλήτριες. Ύστερα από 12 χρόνια, κατακτήθηκαν 2 χρυσά μετάλλια. Αρχικά από τον νεαρό τότε 20χρονο Πύρρο Δήμα στην άρση βαρών. Ακολούθησε το χρυσό μετάλλιο της Βούλας Πατουλίδου στα 100 μέτρα εμπόδια με χρόνο 12.64(πανελλήνιο ρεκόρ) σε μια συγκλονιστική κούρσα που σημαδεύτηκε κατά την πτώση της προπορευόμενης Αμερικανίδας Γκέιλ Ντίβερς στο τελευταίο εμπόδιο.
Ο Κώστας Κουκοδήμος κατέκτησε την 6η θέση στο άλμα εις μήκος, η Τόνια Σβάιερ την 7η θέση στην κωπηλασία , οι Ιάκωβος Κισέογλου/ Δημήτρης Μπούκης ήταν 8οι στην ιστιοπλοϊα (κατηγορία Star), η Χριστίνα Θαλασσινίδου κατέκτησε την 6η στο ατομικό της συγχρονισμένης κολύμβησης. Στην άρση βαρών κατηγορία 60κ. ο Βαλέριος Λεωνίδης ήταν στη 5η θέση ενώ την 8η θέση κατέκτησε ο Παύλος Σαλτσίδης, στην κατηγορία 110κ. Ο Παναγιώτης Ποικιλίδης, 8η θέση στην κατηγορία υπερβαρέων της ελληνορωμαϊκής πάλης. Τέλος ο Ορτολάνο τερμάτισε 9ος στην ιστιοπλοΐα στο φιν και ο Νίκος Κακλαμανάκης ήταν 9ος στην ιστιοσανίδα. 
Ο Καρυώτης τερμάτισε 11ος στην κωπηλασία, όπως και η Σανσανίδου και Συναπίδου στη ρυθμική γυμναστική. Η Εθνική Ομάδα Υδατοσφαίρισης (Γιαννόπουλος, Καϊάφας, Πάτρας, Βενετόπουλος, Μαυρώτας, Βολτυράκης, Μπιτσάκος, Παπαναστασίου, Πάτερος, Σαμαρτζίδης και Σελετόπουλος) κατέκτησαν την 10η θέση. 
Στο στίβο αγωνίδτηκαν χωρίς να διακριθούν οι Καλογίαννης(400μ εμπόδια), Παπακώστας (άλμα εις ύψος), Σαριτζόγλου (σφύρα), Βασδέκης (άλμα εις μήκος), Παλλάκης (άλμα επί κοντώ), Μπακογιάννη (άλμα εις ύψος), Γκαβέρα (άλμα εις ύψος) και Βερούλη (ακοντισμός). 
Στην άρση βαρών δεν διακρίθηκαν οι Γραμματικόπουλος (75 κ.) και ο Δρακόπουλος (98 κ.). Στην ελληνορωμαϊκή πάλη πήραν μέρος οι Αρκουδέας(62 κ.), Θεοδωρίδης (57 κ.), Τριανταφυλλίδης (74 κ.), Παπάς (82 κ.) και Κωνσταντινίδης. Στην ελευθέρα πάλη συμμετείχαν οι Δεσκουλίδης (90 κ.), Μουστόπουλος (62 κ.), Αθανασιάδης (68κ.) , Βασιλειάδης (74 κ.), και Μπουρδούλης (90 κ.). Στην ιστιοπλοΐα έλαβαν μέρος οι Κοσματόπουλος – Παχούμας (470 – 17οι ), Μπουντούρης- Δεληγιάννης- Μιτάκης (σόλιγκ 21οι ). Επίσης πήραν μέρος οι Πορτελάνος (ποδηλασία), Μπαμπανάσης (ξιφασκία), Καραγιανοπούλου, Νίκας (τζούντο), Στεφανόπουλος (πυγμαχία), Νικολόπουλος (μοντέρνο πένταθλο). Τέλος στο άθλημα της αντισφαίρισης έλαβαν μέρος οι Μπαβέλας, Εφραίμογλου, Παπαδάκη και Ζαχαριάδου. 
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Βαρκελώνης είχαν μεγάλη επιτυχία και πολλοί θεωρούν ότι είναι οι πιο επιτυχημένοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Παρά τα όποια προβλήματα που δημιουργήθηκαν λόγο διοργανωτών ή καιρικών συνθηκών η διοργάνωση αυτή απέφερε μεγάλα οικονομικά κέρδη και κατά τη διάρκεια των αγώνων αλλά και μετέπειτα αφού η πόλη γνώρισε την τουριστική άνθηση μιας κι είχε γίνει παγκοσμίως γνωστή.
Καλαϊτζάκη Ειρήνη – Ελένη 
(φοιτήτρια αθλητικής δημοσιογραφίας ΙΕΚ ΑΚΜΗ Ηρακλείου)