Monday, June 12, 2017

Γυρνώντας πίσω στον τελικό του Euro

Στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ Ηρακλείου Κρήτης παρεβρέθηκαν την Τετάρτη (07/06) οι πρώην ποδοσφαιριστές Γιούρκας Σεΐταρίδης, Κώστας Κατσουράνης και Τραΐανός Δέλλας, προκειμένου να μιλήσουν στους σπουδαστές του τμήματος Δημοσιογραφίας και να βραβευτούν από τους διοικούντες του Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης για την προσφορά τους στο ποδόσφαιρο. Οι τρεις θρύλοι του ποδοσφαίρου μίλησαν κυρίως για τον τελικό του Euro2004 και για τον φιλανθρωπικό αγώνα μεταξύ της Εθνικής Ελλάδας που κατέκτησε την Ευρώπη το 2004 και της InterForever, ο οποίος πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Παγκρήτιο Στάδιο, εκεί όπου ένας από τους μεγάλους υποστηρικτές ήταν το ΙΕΚ ΑΚΜΗ Ηρακλείου.
Στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε οι ερωτηθείς σε κάποια ερωτήματα απάντησαν:
Την επόμενη μέρα μετά από την κατάκτηση του πολυπόθετου τροπαίου του 2004, πως σας βρήκε τον κάθε έναν ξεχωριστά αλλά και όλους μαζί σαν ομάδα;Κώστας Κατσουράνης: <<Σίγουρα τις πρώτες μέρες που γυρίσαμε στην Ελλάδα ζούσαμε στον δικό μας κόσμο από την χαρά μας και σε όλα τα μέρη που πηγαίναμε, ο τρόπος που μας συμπεριφέρονταν ήταν εκπληκτικός και νομίζω είμαστε πολύ τυχεροί που ζήσαμε αυτό το συναίσθημα, που καταφέραμε να φτάσουμε τόσο ψηλά. Το μεγαλύτερο μυστικό για εμένα είναι το κλίμα που είχαμε μέσα στην ομάδα και τα δύο χρόνια που παίξαμε τα προκριματικά για να πάμε στην Πορτογαλία. Γιατί χωρίς να έχουμε καλύτερους ποδοσφαιριστές από τους άλλους φτάσαμε στην κορυφή γιατί ήμασταν ομάδα>>.
Πιστέυετε ότι το κλειδί της επιτυχίας ήταν το καλό κλίμα της ομάδας και τι συμβουλέυετε στους νέους πέκτες της εθνικής;Γιούρκας Σεΐταρίδης: <<Για να έχει μία ομάδα μία μεγάλη επιτυχία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Το κλίμα παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο, να είναι όλοι δεμένοι μεταξύ τους και με τον προπονητή. Βέβαια η επιτυχία αυτή που σημειώσαμε δεν ήταν μόνο το κλίμα, είχαμε έναν προπονητή πάρα πολύ έξυπνο ο οποίος έβλεπε πολύ μπροστά και επίσης είχαμε πάρα πολύ καλούς παίκτες. Το κλίμα είναι καλό, βοηθάει αλλά αν δεν έχεις καλούς παίκτες και παίκτες με ποιότητα δεν θα μπορέσεις να κάνεις μία μεγάλη επιτυχία και αυτό με το Ευρωπαΐκό δεν το χτίσαμε τον ένα μήνα που ήμασταν εκεί, ξεκίνησε πολλά χρόνια πρίν. Όσον αφόρα την εθνική ομάδα τώρα πρέπει με την καλή έννοια να παραδειγματιστούν απο αυτό, δηλαδή να προσπαθήσουν και αυτοί να έχουν καλή σχέση μεταξύ τους>>.
Πιστέυετε ότι αυτή η μεγάλη επιτυχία της κατάκτησης του τροπαίου άνοιξε τον δρόμο στους Έλληνες ποδοσφαιριστές ώστε να κάνουν βήματα στο εξωτερικό;Κατσουράνης: <<Ναι βοήθησε πάρα πολύ, όταν φτάνεις στην κορυφή της Ευρώπης ασχολούνται όλοι με την Ελλάδα, σε εμπιστεύονται περισσότερο και σίγουρα ανοίγει τον δρόμο για πάρα πολλά παιδιά να πάνε πιο εύκολα στο εξωτερικό από ότι πρίν. Το βλέπουμε ακόμα και σήμερα ότι πολλοί Έλληνες ποδοσφαιριστές και σε μικρή ηλικία χωρίς να έχουν καταφέρει πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν στο εξωτερικό>>.
Πόσο μεγάλο είναι το βάρος της επιτυχίας μετά από μία τέτοια νίκη που είχατε στο Euro και πώς είναι οι μετέπειτα προσδοκείες των ομάδων, των οπαδών και τον τρόπο που αγωνίζεστε στους επόμενους αγώνες; Τραΐανός Δέλλας: <<Σίγουρα μετά την κατάκτηση του Euro τα πράγματα <<δυσκόλεψαν>> για εμάς γιατί θέλαμε να αποδείξουμε ότι αυτό δεν ήταν τυχαίο. Στο επόμενο Μουντιάλ του 2006 δεν πήγαμε και θεωρώ ότι ο λόγος που δεν πήγαμε ήταν γιατί δεν ξεκινήσαμε καλά τα προκριματικά, ακόμα πετούσαμε στα σύννεφα. Παρόλα αυτά η μετέπειτα πορεία της εθνικής ομάδας, έδειξε ότι υπήρχε μία σταθερά σε θέμα νοοτροπίας που υπήρχε μέσα στην ομάδα, στο πως διαχειριζόταν τα πράγματα. Το 2008 και το 2010 και το 2012 είδαμε ότι η ομάδα βρέθηκε σε τελικές φάσεις και ίσως αυτό μας έκανε καλό, δηλαδή το να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν φτάνει μόνο μία επιτυχία πρέπει να έχεις και συνέχεια>>.
Πόσο περιμένατε αυτή την πορεία της κατάκτησης του τροπαίου με δεδομένο ότι είχαμε δύσκολες όμαδες και σε όμιλο και μετά που περάσαμε στις επόμενες φάσεις;Σεΐταρίδης:<<Το πιο σημαντικό ήταν ότι προκριθήκαμε και ήμασταν πολύ χαρούμενοι, από εκεί και πέρα δεν δώσαμε μεγάλη βαρύτητα στην κλήρωση. Στην πρώτη φάση κληρωθήκαμε με δύο πολύ καλές ομάδες με την Πορτογαλία και με την Ισπανία, η Πορτογαλία ήταν το φαβορί γιατί έπαιζε στην έδρα της αλλά όπως αποδείχτηκε χάσαμε μόνο από την Ρωσία που ήταν υποτίθεται μαζί μας στους outsiders>>.
Μετά την νίκη του 2004 η εθνική ομάδα συνέχισε τις καλές παρουσίες , όμως μετά το 2014 έπεσε τι πιστέυτε ότι φταίει για αυτή την πτώση της ομάδας; Κατσουράνης: <<Η πτώση που ήρθε στην ομάδα ήταν φυσιολογική γιατί έβλεπες έναν όμιλο που και ο περιπτεράς θα έλεγε <<η Ελλάδα θα περάσει>>, δυστυχώς περιπτεράδες είναι αυτοί που κυβερνάνε το Ελλινικό ποδόσφαιρο, άσχετοι. Η νοοτροπία της χώρας μας είναι τέτοια και αυτοί οι άνθρωποι πίστεψαν ότι έχουν προκριθεί χωρίς να παίξουν και άρχισαν να διαλύουν ότι έχει η ομάδα, για αυτό ήρθε η μεγάλη πτώση>>.
Φιλίτσα Στεφανάκη 
(Σπουδάστρια Δημοσιογραφίας ΙΕΚ ΑΚΜΗ Ηρακλείου Κρήτης)