Thursday, May 11, 2017

Η αρχή μιας εφημερίδας…






Την ευκαιρία να επισκεφθούν το τυπογραφείο της εφημερίδας ΠΑΤΡΙΣ στο Ηράκλειο είχαν οι σπουδαστές του τμήματος Δημοσιογραφίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ ΚΡΗΤΗΣ, καθώς βρέθηκαν στο χώρο παραγωγής της εφημερίδας και είδαν από κοντά την δημιουργία ενός εντύπου και τις απαραίτητες διαδικασίες που χρειάζεται γι' αυτό.
Οι σπουδαστές του ΙΕΚ ΑΚΜΗ ΚΡΗΤΗΣ ξεναγήθηκαν στο χώρο από τον χειριστή μηχανημάτων κ. Συκιωτάκη Γιώργο ώστε να μάθουν πιο εμπεριστατωμένα για τη χρήση των μηχανημάτων και των υπολογιστών στη δημιουργία μιας εφημερίδας και για το πόσο σημαντικά είναι στο να κυκλοφορήσει μια εφημερίδα στην αγορά αλλά και το κόστος των μηχανημάτων των οποίων η αγορά αλλά και η συντήρηση τους κοστίζει ακριβά.
Στην αρχή ο κ. Συκιωτάκης έδειξε στους σπουδαστές την διαδικασία εκτύπωσης μιας εφημερίδας στον τσίγκο. Ο σωστός φωτισμός, τα χρώματα, η ορθή ρύθμιση των σελίδων, η σύνταξη και η ορθογραφία των κειμένων και άλλων τυχών ανορθογραφιών που μπορεί να υπάρξουν σε ένα κείμενο είναι αυτά που θα πρέπει να προσέξει ένας χειριστής ώστε μια εφημερίδα να είναι άριστα τυπωμένη.
Στη συνέχεια σε συνεργασία και με τον κ. Τάσο Κωσταντινίδη περάσαμε στις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της εφημερίδας. Η τοποθέτηση των τσίγκων, ο διαχωρισμός και η διατύπωση των χρωμάτων και η ρύθμιση των σελίδων. Όπου πλέον περνάμε στο τελικό στάδιο ελέγχου της εφημερίδας για οποιεσδήποτε τυχόν διορθώσεις που μπορεί να χρειαστεί, είτε έχει να κάνει με τα κείμενα, με τις σειρές σελίδων και άλλων παραλήψεων.
Αφού ευχαρίστησαν τον κ. Τάσο Κωσταντινίδη και τα υπόλοιπα μέλη της εφημερίδας ΠΑΤΡΙΣ για την συζήτηση και τις γνώσεις που αποκόμισαν για την δημιουργία μιας εφημερίδας, οι φοιτητές του τμήματος δημοσιογραφίας ΙΕΚ ΑΚΜΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ αποχώρησαν. Η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε μια ευχάριστη ανάμνηση και μια πολύ χρήσιμη εμπειρία για όσους είχαν την ευκαιρία να βρεθούν εκεί.


Σταμάτης Κουρινάκης
Γιάννης Δαγαλάκης
(Σπουδαστές Δημοσιογραφίας ΙΕΚ ΑΚΜΗ ΚΡΗΤΗΣ)