Sunday, April 23, 2017

Η εξέλιξη του ποδοσφαίρου στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ

Ένα πολύ σημαντικό σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ Ηρακλείου, το οποίο είχε ως θέμα «Το σύγχρονο ποδόσφαιρο», με εισηγητή τον προπονητή τερματοφυλάκων του Εργοτέλη Κώστα Παγανιά.
Το αντικείμενό του ήταν εξαιρετικά χρήσιμο και άμεσα διδακτικό για τα άτομα που ενδιαφέρονται τόσο με το ποδόσφαιρο όσο και γενικά την αθλητική παιδεία. Στο σεμινάριο συμμετείχαν κατά κύριο λόγο σπουδαστές από τα τμήματα προπονητικής, φυσικοθεραπείας, δημοσιογραφίας, ενώ το παρακολούθησαν και άτομα από άλλες ειδικότητες.
Οι συμμετέχοντες έμαθαν τους τρόπους με τους οποίους μια ομάδα προσεγγίζει ένα αγώνα πριν τον αντιμετωπίσει, την τεχνική ανάλυση των αγώνων μέσω βίντεο, μέσω ειδικών ασκήσεων στην προπόνηση, αλλά και οδηγιών προς τους παίκτες για την ετοιμότητα τους στο παιχνίδι. Οι προπονήσεις των παικτών είναι σκληρές και απαιτητικές για τους αθλητές ώστε να βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση ετοιμότητας με δύσκολους αντιπάλους.
Είναι σημαντικό για ένα αθλητή να έχει την υγεία του, να είναι πλήρως αφοσιωμένος σε αυτό που κάνει και να το αγαπά. Η καθημερινότητα για ένα τερματοφύλακα είναι οι προπονήσεις της ομάδας, το γυμναστήριο, η καλή διατροφή και η ξεκούραση για να μπορεί να ανταποκριθεί στο δύσκολο πρόγραμμα. Αυτές ήταν κάποιες από τις πληροφορίες που αναφέρθηκαν στην ομιλία για τον τρόπο ζωής των αθλητών σε επαγγελματικό επίπεδο από τον Κώστα Παγανιά.
Σε ερωτήσεις που έγιναν στον εισηγητή για την χρησιμότητα του σεμιναρίου, τι έμαθε από την εμπειρία του στα τόσα χρόνια δουλειάς και τι συμβουλές θα έδινε σε νεαρά παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο, απάντησε: «Κατά την γνώμη μου πρέπει να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, η επιμόρφωση είναι το παν αλλά πρέπει να υπάρχει κίνητρο από αυτόν που το διοργανώνει και από τους μαθητές, γιατί η εμπειρία δεν αρκεί, καθημερινά πρέπει να εξελισσόμαστε.
Όσο ζεις μαθαίνεις, κανένας δεν τα ξέρει όλα και ότι χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά για να σταθεί ένας τερματοφύλακας σε όποια κατηγορία και αν παίζει. Σαν συμβουλή ο πατέρας να μην πηγαίνει να βλέπει το παιδί του στις προπονήσεις, να τον αφήνει ελεύθερο, αυτό είναι το πιο σημαντικό για μένα και οι προπονητές θα κρίνουν αν μπορεί να εξελιχθεί ή αν όχι.
Πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις πάρα πολύ, δεν πρέπει να το κάνεις για τα χρήματα, το ποδόσφαιρο δεν είναι ένα απλό επάγγελμα, είναι πάθος, είναι αγάπη, αν το κάνεις για να πάρεις τα χίλια ή τα δύο χιλιάδες ευρώ θα αποτύχεις. Πρέπει να βάλεις το ποδόσφαιρο πάνω και από την οικογένειά σου και πάνω από την ζωή σου για να πετύχεις αλλιώς δεν θα πετύχεις. Αν το κάνεις μόνο για τα χρήματα θα φτάσεις μέχρι ένα σημείο, δεν θα φτάσεις πιο ψηλά».

Σταμάτης Κουρινάκης 
(Σπουδαστής Δημοσιογραφίας ΙΕΚ ΑΚΜΗ Ηράκλειο Κρήτης)