Wednesday, March 29, 2017

«Δημοσιογραφία είναι να το κυνηγάς…»



Επίσκεψη στη Λότζια πραγματοποίησαν την Πέμπτη (29/3) το πρωί οι φοιτητές του τμήματος δημοσιογραφίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Κρήτης. Οι σπουδαστές είχαν την τύχη να συναντήσουν την υπεύθυνη Γραφείου Τύπου του Δήμου Ηρακλείου Κατερίνα Μηναδάκη και να συζητήσουν μαζί της για τη δουλειά και τα καθήκοντά της στο τμήμα, αλλά και γενικά για το επάγγελμα της δημοσιογραφίας.

Η κ. Μηναδάκη περιέγραψε στους φοιτητές την καθημερινότητα ενός δημοσιογράφου στο γραφείο Τύπου, τις ευθύνες που φέρει καθώς και τον τρόπο σύνταξης ενός δελτίου τύπου, το οποίο έχει κάποιες ιδιαιτερότητες.
Έχοντας είκοσι πέντε χρόνια εμπειρία στο αστυνομικό ρεπορτάζ ανέφερε μερικές καλές αλλά και… κακές στιγμές της καριέρας της, κάποιες από τις οποίες έκρυβαν υψηλούς κινδύνους τους όποιους όμως προσπέρασε, για να καλύψει το ρεπορτάζ. 

Μεταξύ άλλων ανέφερε με νόημα: «Την πρώτη φορά που θα καλύψετε ένα αστυνομικό ρεπορτάζ ίσως να σοκαριστείτε με το θέαμα όμως στη συνέχεια συνηθίζεις» και συνέχισε λέγοντας: «Το αστυνομικό ρεπορτάζ είναι μάθημα ζωής». 

Τόνισε επίσης στους εκκολαπτόμενους δημοσιογράφους πως πρέπει να είναι καλοί γνώστες του θέματος και του αντικειμένου που ασχολούνται και καλύπτουν και προπάντων αντικειμενικοί στην δουλειά τους για να μπορούν να πετύχουν ξεκαθαρίζοντας πως είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τους βασικούς κανόνες του επαγγέλματος. Επεσήμανε την προστασία που θα πρέπει να παρέχουν οι δημοσιογράφοι στις πηγές τους, τον σεβασμό προς το επάγγελμα καθώς και την τήρηση της δεοντολογίας.

Επιπλέον συμβούλεψε τους φοιτητές «να μην επιβάλλουν την ‘‘εξουσία’’ του δημοσιογράφου γιατί είναι ‘‘έγκλημα’’. Είναι μια εικόνα που δημιουργήθηκε από λάθος χειρισμούς κάποιων δημοσιογράφων τις τελευταίες δεκαετίες», όπως είπε χαρακτηριστικά. 

Παράλληλα πρόσθεσε πως: «πρέπει να χτίσουν μια σωστή καριέρα όχι βασιζόμενοι στο μέσο στο οποίο δουλεύουν αλλά πάνω στο όνομα τους, κάτι που απαιτεί πολλή δουλεία και πολλά ρεπορτάζ», εξηγώντας ότι: «η δημοσιογραφία είναι να το κυνηγάς, να μην κοιμάσαι το βράδυ, να ανησυχείς, να πονάς γι αυτό που γράφεις». 

Ειρήνη - Ελένη Καλαϊτζάκη
(Σπουδάστρια Δημοσιογραφίας ΙΕΚ ΑΚΜΗ Κρήτης)